Przedszkole Publiczne nr 19 w Tarnowie

KONKURSY ,AKCJE, WYDARZENIA PRZEDSZKOLNE PROMUJĄCE ZDROWIE DZIECI


ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PREZENTACJAMI PRZYGOTOWANAYMI PRZEZ PANIĄ KASIĘ- NAUCZYCIELA PROWADZĄCEGO W NASZYM PRZEDSZKOLU  GIMNASTYKĘ KOREKCYJNĄ :

ZDROWY STYL ŻYCIA PRZEDSZKOLAKA

Poradnik dla rodziców-prezentacja

PORADNIK DLA RODZICÓW – Jak nauczyć dzieci zdrowo jeść

 


 

_„ŹRÓDŁA-POKARMOWE-W-DIECIE-DZIECKA”


ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE

PLASTYCZNO- TECHNICZNYM

„SEKRETNE PRZEPISY NASZYCH DOMOWYCH KUCHNI”

 

Celem konkursu jest propagowanie warzyw i owoców oraz innych produktów naturalnych w codziennej diecie dzieci.

Zachęcamy do wykonania prac plastyczno- technicznych, prezentujących ciekawe przepisy na lubiane przez dzieci dania, potrawy, desery.

Pracę można wykonać dowolną techniką plastyczno- techniczną ,  płaską na formacie max. A3 lub pracę  przestrzenną .

Do wykonanej pracy należy dołączyć na oddzielnej kartce formatu A5- przepis zaprezentowanej potrawy, deseru oraz imię i nazwisko wykonawcy pracy.

 

Prace należy dostarczyć do nauczycieli w poszczególnych grupach do dnia 30 listopada 2020.

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w pierwszych dniach grudnia.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie.

 


W dniu 13 listopada Dzieci z grupy V przygotowały zdrowe śniadanie- „Na kanapkach witaminy, wirusów się nie boimy”- zdjęcia –   http://redruk.pl/przedszkole/category/galeria/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Polecamy filmy eduacyjne  Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 

  • ZBILANSOWANA DIETA DZIECKA: 

https://www.youtube.com/watch?v=ltr6xhuHvO4

 

  • WARZYWA I OWOCE

https://www.youtube.com/watch?v=ZzYZFbO0CAY

 

  • PRODUKTY MLECZNE 

https://www.youtube.com/watch?v=Veacl9J-yrQ

 

  • AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA 

 

  • RYBY 

 

  • JAJKA

 

  • WODA I NAPOJE 

 

  • MIĘSO I WĘDLINY 

 

  • SÓL, CUKIER, PRZYPRAWY 


Dzieci z grupy V samodzielnie przygotowały przetwory na zimę , z ekologicznych gruszek. Praca podzielona była na zespoły. Pierwsza grupa starannie myła owoce, kolejna obierała je ze skórki i kroiła. Kilkoro dzieci przygotowywało etykiety na słoiczki. Kiedy owoce były gotowe, dzieci z grupy czwartej wkładały je do słoików, dosypywały cukier, goździki i zalewały ciepłą wodą. Po zakreceniu przetworów, Przedszkolaki naklejały etykiety. Naszymi „gruszkami w zalewie” poczęstujemy się podczas zimowego podwieczorku. 


Jak ważne  są przyprawy w przyrządzaniu posiłków przekonały się Dzieci z grupy V. Różnorodność smaków, zapachów a przede wszystkim właściwości przypraw sprawiają ,że służą one  podniesieniu walorów smakowych jedzenia a także  mogą  mieć dobroczynny wpływ  na nasze funkcjonowanie  organizmu, zwłaszcza układu trawiennego. 


Dzieci z grupy III przygotowały zdrowe i pyszne owocowo- warzywne jeżyki. Efekty pracy można obejrzeć w galerii zdjęciowej, do której serdecznie zapraszamy. 

 


Z okazji Dnia Przedszkolaka, w naszym przedszkolu odbyły się grupowe bale owaocowo- warzywne. Dzieci przebrane w kolorowe stroje uczesniczyły w tańcach oraz zabawach dydaktycznych poszerzających wiedzę nt. zdrowego odżywania. 

Fotografie  z wydrzenia znajdują się w zakładce – galerii zdjęciowej.