ZACHĘCAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PREZENTACJAMI PRZYGOTOWANAYMI PRZEZ PANIĄ KASIĘ- NAUCZYCIELA PROWADZĄCEGO W NASZYM PRZEDSZKOLU GIMNASTYKĘ KOREKCYJNĄ :
ZDROWY STYL ŻYCIA PRZEDSZKOLAKA
Poradnik dla rodziców-prezentacja
PORADNIK DLA RODZICÓW – Jak nauczyć dzieci zdrowo jeść
_„ŹRÓDŁA-POKARMOWE-W-DIECIE-DZIECKA”
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE
PLASTYCZNO- TECHNICZNYM
„SEKRETNE PRZEPISY NASZYCH DOMOWYCH KUCHNI”
Celem konkursu jest propagowanie warzyw i owoców oraz innych produktów naturalnych w codziennej diecie dzieci.
Zachęcamy do wykonania prac plastyczno- technicznych, prezentujących ciekawe przepisy na lubiane przez dzieci dania, potrawy, desery.
Pracę można wykonać dowolną techniką plastyczno- techniczną , płaską na formacie max. A3 lub pracę przestrzenną .
Do wykonanej pracy należy dołączyć na oddzielnej kartce formatu A5- przepis zaprezentowanej potrawy, deseru oraz imię i nazwisko wykonawcy pracy.
Prace należy dostarczyć do nauczycieli w poszczególnych grupach do dnia 30 listopada 2020.
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się w pierwszych dniach grudnia.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie.
W dniu 13 listopada Dzieci z grupy V przygotowały zdrowe śniadanie- „Na kanapkach witaminy, wirusów się nie boimy”- zdjęcia – http://redruk.pl/przedszkole/category/galeria/
Polecamy filmy eduacyjne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
- ZBILANSOWANA DIETA DZIECKA:
https://www.youtube.com/watch?v=ltr6xhuHvO4
- WARZYWA I OWOCE
https://www.youtube.com/watch?v=ZzYZFbO0CAY
- PRODUKTY MLECZNE
https://www.youtube.com/watch?v=Veacl9J-yrQ
- AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
- RYBY
- JAJKA
- WODA I NAPOJE
- MIĘSO I WĘDLINY
- SÓL, CUKIER, PRZYPRAWY
Dzieci z grupy V samodzielnie przygotowały przetwory na zimę , z ekologicznych gruszek. Praca podzielona była na zespoły. Pierwsza grupa starannie myła owoce, kolejna obierała je ze skórki i kroiła. Kilkoro dzieci przygotowywało etykiety na słoiczki. Kiedy owoce były gotowe, dzieci z grupy czwartej wkładały je do słoików, dosypywały cukier, goździki i zalewały ciepłą wodą. Po zakreceniu przetworów, Przedszkolaki naklejały etykiety. Naszymi „gruszkami w zalewie” poczęstujemy się podczas zimowego podwieczorku.
Jak ważne są przyprawy w przyrządzaniu posiłków przekonały się Dzieci z grupy V. Różnorodność smaków, zapachów a przede wszystkim właściwości przypraw sprawiają ,że służą one podniesieniu walorów smakowych jedzenia a także mogą mieć dobroczynny wpływ na nasze funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza układu trawiennego.
Dzieci z grupy III przygotowały zdrowe i pyszne owocowo- warzywne jeżyki. Efekty pracy można obejrzeć w galerii zdjęciowej, do której serdecznie zapraszamy.
Z okazji Dnia Przedszkolaka, w naszym przedszkolu odbyły się grupowe bale owaocowo- warzywne. Dzieci przebrane w kolorowe stroje uczesniczyły w tańcach oraz zabawach dydaktycznych poszerzających wiedzę nt. zdrowego odżywania.
Fotografie z wydrzenia znajdują się w zakładce – galerii zdjęciowej.